Haring is gezond, lekker en betaalbaar. Deze vette vissoort zit vol met voedingsstoffen en is één van de beste omega 3 leveranciers die we kennen. In dit artikel onderzoeken we wat de gezondheidsvoordelen van haring zijn.

Gezondheidsvoordeel 1: omega 3 vetzuren

De belangrijkste voedingsstof in haring zijn de omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekend dat ze laaggradige ontstekingen kunnen verminderen. Laaggradige ontstekingen staan aan de wieg van veel chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en Alzheimer.

Omega 3 vetzuren zijn een groep van vetzuren. Er zijn er in totaal 11. De belangrijkste in alfa-linoleenzuur (ALA) omdat de andere omega 3 vetzuren hieruit gemaakt kunnen worden. Alfa-linoleenzuur wordt daarom een essentieel vetzuur genoemd.

Twee andere belangrijke omega 3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn de omega 3 vetzuren die zoveel gezondheidsvoordelen hebben. Het lichaam heeft echter heel veel moeite om EPA en DHA uit ALA aan te maken. Slechts een klein deel van de ALA vetzuren kunnen uiteindelijk omgezet worden in EPA en DHA. Het is daarom goed om EPA en DHA vetzuren via de voeding te betrekken. De EPA en DHA vetzuren komen echter in een beperkt aantal voedingsmiddelen voor. Vette vissoorten zijn de voornaamste leveranciers van deze vetzuren. Vette vissoorten zijn haring, zalm, sardientjes en makreel.

De EPA en DHA vetzuren zorgen voor een gezonder cholesterol. Het slechte LDL cholesterol neemt af terwijl het goede HDL cholesterol toeneemt. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Een gemiddelde haring levert maar liefst 3200 mg omega 3 vetzuren wat ruim voldoende is om in de dagelijkse behoefte te voorzien.

Gezondheidsvoordeel 2: vitamine D

Vitamine D is een ongelofelijk belangrijke vitamine. De vitamine wordt ook wel beschouwd als de moeder van alle vitamines omdat deze vitamine zorgt voor een betere opname en werking van andere vitamines. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. De huid 20 minuten per dag blootstellen aan de zon is voldoende voor de aanmaak van vitamine D. In de wintermaanden is de zon echter onvoldoende krachtig voor de aanmaak van vitamine D. Dit is ook de reden waarom mensen in de wintermaanden vatbaarder zijn voor infectieziekten. Zeker aan het einde van de winter loopt de weerstand terug door vitamine D tekorten en worden we eerder verkouden of grieperig.

Om de weerstand op peil te houden, in de wintermaanden, moet vitamine D via de voeding worden betrokken. Vitamine D komt slechts in een heel beperkt aantal voedingsmiddelen voor. Vitamine D komt voor in vette vissoorten en in kleinere hoeveelheden in eieren. Haring staat bekend als een uitstekende bron van vitamine D. Een haring is voldoende voor de dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Gezondheidsvoordeel 3: essentiële aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn. De 13 niet-essentiële aminozuren kunnen opgebouwd worden uit de 9 essentiële aminozuren. Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Onze cellen zijn opgebouwd uit aminozuren en ze zijn nodig voor het herstel van de spieren en voor de aanmaak van hormonen. Onze spieren raken dagelijks beschadigd, zelfs als we niet sporten, deze schade aan de spieren wordt constant met aminozuren gerepareerd.

Een haring levert alle essentiële aminozuren die bovendien goed opneembaar zijn. Een haring levert je maar liefst 33 gram eiwitten. De goed opneembare aminozuren zijn bovendien in gunstige verhoudingen in de haring aanwezig.

Gezondheidsvoordeel 4: vitamine B12

Haring bevat een hoge concentratie van de belangrijke vitamine B12. Een haring levert per stuk maar liefst 400% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Daarnaast bevat een haring ook de andere B vitamines. De B vitamines zijn goed voor de energiestofwisseling.

Een vitamine B12 tekort is de meest voorkomende vitamine gebreken. Zeker senioren zijn een risicogroep voor een vitamine B12 tekort. Door regelmatig haring te eten wordt het risico op een vitamine B12 tekort geminimaliseerd.

Een vitamine B12 tekort kan je herkennen aan vermoeidheidsklachten. Bij een vitamine B12 tekort ontstaat er bloedarmoede omdat ijzer dan niet meer goed opgenomen kan worden. IJzer is nodig voor de transport voor zuurstof door de bloedbaan.

Gezondheidsvoordeel 5: haring bevat antioxidanten

Haring is rijk aan de antioxidanten vitamine E en selenium. De antioxidanten zijn belangrijk voor het immuunsysteem en voorkomen schade die veroorzaakt voor door vrije radicalen. Een haring is goed voor je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de in vet oplosbare vitamine E.

Gezondheidsvoordeel 6: stikstofoxide

Het eten van een haring zorgt voor een verhoogde stikstofoxide productie. Stikstofoxide zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Hierdoor kan het bloed makkelijker door het lichaam rondstromen en hoeft het hart minder hard te pompen. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk kan dalen en zo wordt het risico op hart- en vaatziekten lager.

Gezondheidsvoordeel 7: rijk aan voedingsstoffen

Haring is rijk aan allerlei belangrijke mineralen, spoorelementen, vitaminen, antioxidanten, vetzuren en aminozuren. Dit terwijl een haring arm aan calorieën is. Dit alles samen maakt dat haring erg gezond is zonder voor overgewicht te zorgen.