Haring Scheveningen

De haring en Scheveningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Direct aan het strand vind je verschillende visrestaurants, direct aangrenzend aan de prachtige boulevard van Scheveningen. Wanneer je een dagje uit in Scheveningen gaat ondernemen mag je een heerlijke haring natuurlijk niet overslaan. Met op de achtergrond het geluid van de golven, een fris zeebriesje en de geur van zout, smaakt de Hollandse Nieuwe net even wat lekkerder. Zo uit de zee en hop op je bord, verser kun je ze niet krijgen!

Vlaggetjesdag Scheveningen

Waar oorspronkelijk de Vlaggetjesdag de dag was wanneer de haringvloot uitvoer om de eerste haring van het jaar te vangen, is deze traditie inmiddels in opzet veranderd. Vroeger lagen de vissersschepen de laatste zaterdag voor Pinksteren vol versierd met vlaggetjes klaar om uit te varen. Dat uitvaren deed men de dag na Pinksteren en werd ook wel Buisjesdag genoemd. Na de oorlog werd deze traditie veranderd en werd de beroemde Vlaggetjesdag juist gevierd om de komst van de Hollandse Nieuwe te vieren. Oorspronkelijk werd deze dag ook eind mei, begin juni gevierd op de laatste zaterdag voor Pinksteren. Begin 20ste eeuw is dit definitief verplaatst naar medio juni. Deze dag is men verzekerd van de eerste lading nieuwe verse haring en loopt de stad vol liefhebbers van deze heerlijke vis.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Vlaggetjesdag Scheveningen gaat traditioneel gepaard met verschillende activiteiten rond deze happening. Zo bruist niet alleen de haven van de gezelligheid, maar ook elders is er een braderie in de stad. De Badhuisstraat en de Keizerstraat worden flink versierd en omgetoverd tot een gezellige winkelstraat met leuke kraampjes vol snuisterijen. Enkele dagen voor de meest bezochte Vlaggetjesdag van het land is er echter nog iets bijzonders te beleven in Scheveningen en wel op de visafslag. Daar word al jaren traditiegetrouw het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild, waarvan de opbrengst altijd ten goede komt aan een goed doel. Het is meteen ook het startschot van het nieuwe haringseizoen en mogen de handelaren de Hollandse Nieuwe officieel de dag daarna gaan verkopen.

Waar in Scheveningen haring happen?

In het altijd gezellige vissersdorp Scheveningen zijn er legio mogelijkheden om een overheerlijke haring naar binnen te laten glijden. Zo kun je natuurlijk terecht bij Het Haringhuisje aan de Vissershavenweg. De oudste viszaak van Scheveningen en uiteraard beroemd door de ambachtelijk klaargemaakte haring die bij iedereen goed in de smaak valt. De verschillende zaken van Simones in Scheveningen staan ook enorm bekend om haar voortreffelijke kwaliteit haring welke ook nog weleens in de prijzen is gevallen.