Hollands haring happen

Wanneer het eerste vaatje Hollandse Nieuwe weer geveild is, togen de liefhebbers weer naar hun favoriete viskraam. Het heeft weer lang genoeg geduurd en het is weer nodig tijd voor een overheerlijke haring te happen. Elk jaar weer een verrassing hoe de haring nu weer smaakt, maar over het algemeen word de Hollandse Nieuwe altijd weer positief ontvangen!

Met uitjes of augurk?

Wij Nederlanders zijn verzot op haring happen, maar wel heeft ieder zijn of haar eigen voorkeur op welke wijze dit gebeurd. Zo heb je de Rotterdammers met hun voorliefde voor licht gezouten haring al dan niet met een uitje. De Groningers en Friezen houden zogezegd van wat meer zoutere haringen en de Brabanders gaan dan weer liever voor het wat kleinere, wat stevigere haring. In Amsterdam eet men ze het liefst met een schijfje zoetzure augurk en dan met de haring in stukjes gesneden. Zo heeft ieder zo zijn eigen voorkeur hoe deze lekkernij te verorberen. Feit is dat jong en oud er erg van kan genieten, voor sommige ouderen is het zelfs de laatste wens. Nog eenmaal een heerlijke haring happen!

Haring happen op erfgoedlijst

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat haring happen voor maar liefst 64% van de Nederlanders op de Unesco lijst van cultureel erfgoed zou mogen belanden. De manier waarop Nederlanders hun haring eten gaat namelijk op een geheel eigen manier. De haring, al dan niet gedoopt in een fijn gesneden uitje, word aan de staart vastgehouden en vervolgens opgegeten vanuit de hand. De ervaren haringeter begint hiermee aan de kant waar de kop heeft gezeten en zo word de hele haring tot aan de staart verorberd. Vele Nederlanders vinden de haringkraam minstens zo bijzonder als het frietkot in België, welke ook een plekje heeft gekregen op de werelderfgoedlijst.