Is gerookte haring gezond?

Gerookte haring is naast ontzettend lekker, ook nog eens enorm gezond! De kans op hart- en vaatproblemen neemt zienderogen af wanneer men regelmatig gerookte haring eet. Nu moet je eten van gerookte vis echter ook weer niet overdrijven. Door het inwrijven van het zout voorafgaand van het rookproces heeft de gerookte haring wel een hoog zoutgehalte. Daarom word aangeraden niet vaker als drie keer in de week een portie gerookte vis te nuttigen!

Hoe wordt haring gerookt?

Haring roken zou je in principe zelf kunnen doen, maar het uiterst lastig proces om de haring uiteindelijk goed te krijgen. Haring word dan ook voornamelijk in speciale rokerijen geprepareerd en vervolgens aan de diverse viswinkels geleverd. Voor het rookproces van gang gaat, word de haring eerst met zout ingewreven. Dit gebeurd om het overtallig vocht uit de haring te krijgen. Daarna verdwijnt de haring in de rookkast waar het langzaam wordt gegaard. Met een speciaal houtsoort word een vuur gemaakt, in de bijkomende rook word de haring vervolgens gerookt. Bij dit proces blijven de voedingsstoffen behouden en zo behoudt de haring haar gezonde karakter.

Gerookte haring recepten

Gerookte haring zou je natuurlijk gewoon los kunnen eten. Er zijn echter ook genoeg smeuïge toepassingen te bedenken voor een heerlijk gerecht met gerookte haring. Zo kun je de gerookte haring verwerken in een heerlijke salade, maar ook op een broodje is de gerookte haring enorm populair. Bij een visschotel als koud buffet kan een gerookte haring uiteraard ook niet ontbreken. De mogelijkheden zijn eindeloos en dit geld ook voor andere gerookte vissoorten. Naast gerookte haring worden ook andere vissoorten veelvuldig gerookt. De bekendste vissoort in deze is zalm, maar ook makreel, forel en paling worden veelal gerookt.