Nieuwe haring

Van alle vissoorten, schelp- en schaaldieren in Nederland verkrijgbaar is de haring wel veruit het meest bekend. In binnen- en buitenland word er elk jaar reikhalzend uitgekeken om medio juni de Hollandse Nieuwe weer te proeven. Hoe valt de haring dit jaar in de smaak? Is het lekker vol en vet is elk jaar weer de vraag? De officiële start van het nieuwe haringseizoen word traditiegetrouw gevierd met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Georganiseerd door het Nederlands Visbureau en elk jaar weer een leuk evenement waarbij de opbrengst altijd aan een goed doel wordt geschonken.

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe is niet zomaar een soort haring. Deze haring heeft een beschermd kenmerk van kwaliteit binnen de Europese Unie. Het is namelijk een zogenoemde gegarandeerde traditionele specialiteit. Deze nieuwe haring mag dan ook maar in een bepaalde periode gevangen, bewerkt en verkocht worden. De haring die de rest van het jaar gevangen wordt, heet in de volksmond maatjesharing genoemd. De start wanneer de officiële nieuwe haringseizoen mag beginnen word bepaald door het Visbureau. De einddatum staat altijd vast. Dat is namelijk 30 september. Binnen deze periode kun je dus Hollandse Nieuwe kopen bij jouw favoriete viskraam.

Haring van de juiste kwaliteit

Naast het feit dat de Hollandse Nieuwe in een bepaalde periode gevangen en verkocht moet zijn, moet de nieuwe haring ook aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten de gevangen haringen geslachtsrijp zijn, een voldoende vetpercentage meten en er mag nog geen kuit of hom aanwezig zijn. In het laatste geval zijn de vissen namelijk te laat gevangen. Verschillende eisen welke in het productdossier zijn vastgelegd. Afhankelijk van het feit hoe het haringseizoen zich ontwikkelt, wordt het startsein gegeven aan het nieuwe haringseizoen en kan er weer volop van de Hollandse Nieuwe gegeten worden.